10. 7. 2019

Jak v létě předcházet zánětům močových cest?

Léto, koupání, slunění, plavání v bazénu nebo moři. Ideální letní spojení. Ovšem jedno riziko také hrozí - a to častější výskyty zánětů močových cest u žen. Jak jim předcházet?


Zeptali jsme se MUDr. Magdaleny Kozlovské, primářky lázeňského hotelu ROYAL v Mariánských Lázních, který se mimo jiné na problematiku ledvin a močových cest zaměřuje.

JAK SE ZÁNĚTU MOČOVÝCH CEST V LÉTĚ UBRÁNIT?

Důležité je dbát na prevenci a na to, jak se ke svému tělu a zdraví my ženy samy chováme. Snažte se v létě koupat ve vodách čistých, čirých, dbejte výstrah, které informují o výskytu řas a sinic a jiných možných znečistění, zejména v přírodních nádržích. 

Samozřejmě se snažte vyhnout prochladnutípo koupání se snažte převléknout do suchých plavek. Jednou z příčin zánětu močových cest může být i kvasinková infekce nebo například těsné spodní prádlo. Dbejte na dostatečnou hygienu, hodně pijte. Zánět může dokonce způsobit i zadržování močení. Riziko zánětu močových cest je vyšší i u osob s oslabenou imunitou a u těch, kteří trpí cukrovkou.

"Dovolím si zde doporučit ještě jednu mou letitou zkušenost - zejména pro ženy a dívky v létě prostě preventivně užívat kvalitní extrakt z cranberry, které se u nás označují jako „brusinky" i když se jedná jen o shodu v názvu a tyto plodiny rostou v Kanadě a Americe na vodní ploše, jejich užívání v kvalitní a dostatečné koncentraci dovede ochránit od banálních obtíží, které mohou přerůst v záněty," doporučuje primářka Kozlovská.

JAKÉ JSOU PRVNÍ ZNÁMKY PROJEVU ZÁNĚTU MOČ. CEST?

Mezi první příznaky patří bolest nebo tlak v podbřišku, nutnost častého močení. Zánět nás nutí velmi často navštívit toaletu avšak s produkcí pouze malého množství moči. Při močení můžete také pociťovat pálení nebo řezání, zejména ke konci močení. Může se objevit i zvýšená teplota třesavka a zimnice, výtok nebo načervenalá moč. Zánět močových cest se může projevit i poněkud dramatičtěji a to rovnou bolestmi zad-beder a zde je již velmi pravděpodobné, že se infekce rozšířila i do horních cest močových, tzn, do ledvin.  Při tomto projevu je nutné ihned navštívit lékaře.

JAK SE ZÁNĚT LÉČÍ?

Vždy, při výše zmíněných příznacích je nezbytné vyhledat lékaře a odevzdat mu vzorek moči k vyšetření. V rámci rozboru se zjistí, jestli  moč  vykazuje známky zánětu. V případě, že ano, je třeba vyšetřit i kultivaci a zjistit, které bakterie způsobující infekci močových cest, kolik a jaké to jsou a na základě těchto výsledků Vám lékař s největší pravděpodobností předepíše antibiotika a doporučí dbát na více než dostatečný přísun tekutin. Léčbu je potom nezbytné s pokorou využívat a ihned po té dělat preventivní opatření, aby se zánět neopakoval, nebo ještě hůře nestal chronickým.

MOHOU SE ZÁNĚTY MOČ. CEST STÁT CHRONICKOU OBTÍŽÍ?

Ano, bohužel mohou. Takové riziko hrozí i u ne dobře vyléčených infektů. Také osoby, které zánětem močových cest, ale i ledvin trpí, by měli velmi dbát na dostatečné doléčení a také prevenci.

Jedním ze způsobů prevence je i pravidelný pobyt v lázních. V našem lázeňském hotelu ROYAL se právě na onemocnění močových cest a ledvin specializujeme.  Léčivé prameny, především hypotonické kyselky v pitné kúře, jsou základem léčby urologických a nefrologických onemocnění. Léčba se zaměřuje jak na doléčení akutních, tak i chronických obtíží, ale i na pooperační stavy - a to jak horních, tak i dolních cest močových. A tato opatření jsou důležitá od dětského věku, u dosívajících a dospělých, ale i seniorů.

DOPORUČUJEME

léčebný pobyt - lázeňský hotel ROYAL

Léčebný pobyt

ROYAL Mariánské Lázně

Ubytování na 7 nocí, plná penze, 16 lázeňských procedur včetně lékařského vyšetření, volný vstup do wellness centra.

Léčebný lázeňský pobyt pod dohledem lékaře. Léčebný program sestavuje lékař na základě zdravotního stavu klienta. Léčebný pobyt je také vhodný k celkové regeneraci. Doporučujeme pobyt min. na 2 týdny.

19 250 Kč
od 16 500 Kč / 7 nocí / os.