24. 4. 2018

Pozor na jarní syndrom vyhoření! Naše lékařka Vám poradí

Představujete si, jak budete sadit jarní květiny, jak si budete užívat procházky na čerstvém vzduchu... Jenže, s jarními dny na vás padá únava, úzkost a deprese. Stále častěji se v posledních měsících mluví i o syndromu vyhoření.


Může vás postihnout syndrom vyhoření?

O syndromu vyhoření (burnout syndromu) se mluví stále častěji. Mnoho lidí si myslí, že jím trpí, naopak mnozí z těch, kteří jím skutečně trpí, si to nechtějí připustit. Německé statistiky uvádějí, že jím projde každý třetí člověk. Někteří psychologové se domnívají, že postihne čtvrtinu pracujících během jejich kariéry.

Jak poznat syndrom vyhoření?

Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. „Burnout syndrom se projevuje řadou příznaků, které se vzájemně prolínají," vysvětluje MUDr. Magdalena Kozlovská, primářka lázní ROYAL v Mariánských Lázních, a pokračuje: „Většinou se člověk cítí unavený a vyčerpaný. Zároveň může být nezvykle zamlklý a ztratit nadšení pro to, co dělá. City jsou jakoby otupělé, dotyčný má pocit prázdnoty a ztrácí schopnost hodnotit to, co prožívá. Typický je perfekcionalismus – snaha nasadit všechny síly k tomu, abyste byl člověk dokonalý. A pak přichází frustrace, pochyby o smyslu prováděné práce, snížená sebeúcta, negativní postoj k práci a okolí." Podle MUDr. Kozlovské by v takových chvílích mělo zakročit okolí nemocného. Dotyčný si totiž své „vyhoření" nemusí uvědomovat.

Fáze syndromu vyhoření

  1. Pracujete co nejlépe, snažíte se z plných sil. Přesto máte pocit, že vytyčeným požadavkům nemůžete dostát a že vaše snaha není dostatečně ohodnocena. To je situace, která je typická pro to, abyste syndrom vyhoření nastartovali.
  2. Nic nestíháte, vaše práce začíná postrádat systém.
  3. Objevují se symptomy neurózy (např. úzkost) spolu s pocitem, že stále musíte něco dělat, avšak výsledkem je jen chaos a další pocit zklamání.
  4. Pocit, že „něco uděláno být musí" mizí a nahrazuje ho opačný pocit, totiž že nemusíte nic. Dráždí vás už jen přítomnost druhých, přidává se ztráta veškerého nadšení, cítíte se unavení, zklamaní a vyčerpaní.

Příznaky, které varují

  • Psychické: sklíčenost, bezmoc, beznaděj, ztráta sebekontroly – bezdůvodný pláč, podráždění, výbuchy vzteku, strach, pocit prázdnoty, osamocení, apatie, ztráta empatie a odvahy.
  • Fyzické: nedostatek energie, slabost, chronická únava, svalové napětí, bolesti zad, oslabení imunitního sytému, poruchy spánku, kardiovaskulární a zažívací potíže či jiné funkční poruchy, poruchy paměti, ztráta koncentrace, nepozornost a v jejím důsledku větší náchylnost k úrazům.

Nejohroženější profese

  • právníci, profesionální funkcionáři, manažeři, politici
  • poradci a informátoři
  • zdravotní sestry, ošetřovatelé, lékaři, psychoterapeuti a psychologové, záchranáři
  • sociální pracovníci a učitelé
  • pracovníci u přepážek na poště a poštovní doručovatelé, bankovní úředníci a úředníci státní správy
  • dispečeři a policisté, pracovníci věznic

Vždy jde o osoby, které jsou v kontaktu s dalšími lidmi, jsou závislí na jejich hodnocení a mohou být vystaveni chronickému stresu (také umělci, sportovci, prodejci, reklamní agenti apod.).

Vyzkoušejte proto naše relaxační pobyty a dopřejte si víkend jen pro sebe!

Nezapomeňte, že každý z nás potřebuje jednou za čas vypnout.

Wellness a relaxace v lázních ROYAL SPARelaxační a wellness pobyty

Wellness a relaxace posiluje a harmonizuje celý organismus, pomáhá nabrat nové síly a přináší úlevu od napětí. Wellness a relaxační pobyty můžete vybírat na různou délku pobytu dle vašich možností. I krátkodobá relaxace v lázních má svůj význam pro zdraví člověka.