13. 9. 2013

Zdravá záda? Je jich jak jehel v kupce sena.

Proč lidí s bolestí zad stále přibývá, jsme se zeptali MUDr. Tomáše Vilhelma, lékaře Termálních lázní Velké Losiny. Téměř každý druhý člověk na světě trpí někdy bolestmi zad. Odborníci dokonce tvrdí, že jen jeden člověk ze sta má opravdu zdravou páteř. V České republice se podle Českého statistického úřadu bolestmi zad potýká téměř 300 tisíc lidí v produktivním věku. Patříte mezi ně?


Proč lidí s bolestí zad stále přibývá?

Problém je v tom, že pohled každého specialisty je až příliš zúžen na svou odbornost. A tak se mnohdy dozvíme, že potíže nejsou revmatologického původu, nemají ortopedickou příčinu a neurologové nenajdou žádné dráždění nervových kořenů. Zobrazovací vyšetření, jako CT a RTG, často prokážou pouze běžné nárůstky. Na papíře jsme tedy zdrávi, ale bolesti máme stále.

Můžete to nějak blíže definovat?

U lidí v produktivním věku jsou příčinou bolesti změny v napětí, délce a funkci svalů. A se svaly je potíž. Jejich stav a kondice se totiž nedají příliš dobře vyšetřit zobrazovacími ani laboratorními metodami. Lékař je tedy odkázán pouze na svoje smysly a především hmat.

Takže příčiny mohou být nejen pouze v tolik diskutovaném špatném sezení či špatném držení těla, ale také díky změnám ve svalech?

Ano. Za bolesti jsou odpovědné změny v délce, napětí a pružnosti ve svalových vláknech – jejich vinou vznikají ohniska bolesti, tzv. spoušťové body. Nejčastější příčinou pak bývá nezdravý pohybový režim, svalová poranění, nedostatek vitamínů B a železa a především dlouhodobý stres.

Lze tyto spoušťové body odstranit?

To lze několika způsoby neinvazivní techniky, například kombinovanou elektroléčbou, strečinkem, masáží tlakové techniky či léčbě chladem. V poslední době se stále častěji používá také dryneedling, česky metoda suché jehly, o které jsem na vašich stránkách již hovořil. Bolí vás záda? Dryneedling by to mohl vyřešit

Proč se tedy tak často argumentuje tím, že za bolesti zad může pouze špatné držení těla?

Ale to je také pravda, jedno souvisí s druhým. Za bolesti zad určitě může i to, že se na svých židlích hrbíme. Kulatěním zad v bederní oblasti tlačíme na meziobratlovou ploténku, která má sice pevný chrupavčitý obal, ale její jádro je rosolovité. Při sedu s kulatými zády je vytlačováno dozadu směrem k míše a kořenovým nervům – výsledkem mohou být chronické bolesti zad, výhřez ploténky a nutnost léčby či dokonce operace.

Často vídáme lidi, kteří mají hodně dopředu předsunutou hlavu, a to nejen ti starší. Předpokládám, že i to je kvůli problémům s páteří?

Je to tak. Kulatění zad nás nutí zvýšenému prohnutí krční páteře a tím pádem k nepřirozenému předsunutí hlavy. To se pak projevuje bolestmi hlavy v zátylku a zad v okolí lopatek. Na páteři se pak navíc tvoří výrůstky, které lze odstranit pouze s lékařskou pomocí. Ovšem kulatá záda se podílejí i na dalších zdravotních potížích, například mohou přispět k bronchitidě a různým zažívacím problémům.

Zmínil jste, že příčinou bolesti zad může být i stres. 

Příčinou bolestí zad může být i stres. V jeho důsledku jsou totiž napínány svaly – zejména v oblasti šíje (tzv. stresové svaly), ve kterých se hromadí kyselina mléčná, což pociťujeme jako bolest.

Všechny bolesti zad je třeba léčit. Jak ty krátkodobé?

U krátkodobých bolestí, které netrvají déle než jeden týden, je vhodný klid na lůžku, suché teplé obklady na postižené místo a popřípadě i léky proti bolesti. Můžete aplikovat i lokální nesteroidní antirevmatika ve formě mastí a gelů. Jakmile bolesti pominou, mělo by přijít na řadu cvičení zaměřené na posílení svalového korzetu a protažení spasmů.

A ty dlouhodobé?

Pomoci může například pravidelná hluboká masáž svalů zad a šíje, která snižuje napětí svalů, a tím i zmenšuje bolest. Rovněž se zlepšuje prokrvení. Účinná je také vodoléčba, anebo chiropraxe, která je účelná tam, kde vinou nesprávného postavení nebo funkce páteře dochází k abnormálním pohybům. Chiropraktici se snaží tyto pohyby napravit pomocí manipulace páteře, mobilizace kloubů a technik manipulace pevných tkání.

Rehabilitační cvičeníNáš tip na rehabilitační pobyty

Proč po poradě s lékařem nezvolit lázně jako příjemně strávenou dovolenou, jejímž pobytem navíc uděláme i něco pro své zdraví. Vybírat můžete z rehabilitačních pobytů ve čtyřech lázeňských městech ČR. Rehabilitace jako komplexní léčba v našich lázních využívá působení přírodního léčivého zdroje v podobě koupelí a pohybové léčby ve vodě, fyzikální terapie, dietní opatření a psychoterapii.