26. 10. 2017

Trápí Vás bolest zad? A jak ji vůbec předcházet?

Chronická bolest zad je problém, který trápí stále mladší generaci. Nedostatečný pohyb, sedavé zaměstnání, stres... to vše může problém vyvolat, ale i zhoršovat. Jak se bránit? A existuje účinná prevence? Zeptali jsme se MUDr. Mileny Dědičové z TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny. 


Co znamená chronická bolest zad?

Bolest rozdělujeme na akutní a chronickou. Akutní bolest je varovná a chrání náš organismus před poškozením podobně jako horečka. S akutní bolestí jsme se setkali všichni, bolest zad, jak hovoří statistiky, postihne za život téměř 85% lidí. Chronická bolest je bolest, která trvá déle jak 3 měsíce. „Lékař musí najít příčinu nemoci a následnou léčbou odstranit. Zaujala mě studie, která označila pět nejvýznamnějších faktorů dovolujících předvídat dlouhé trvání bolesti: ženské pohlaví, nespokojenost v zaměstnání, bolesti zad v anamnéze, vystřelování bolestí do dolní končetiny, širší syndrom bolestí, omezení pohyblivosti páteře,“ říká dr. Milena Dědičová z TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny, které se specializují právě na léčbu pohybového aparátu.

Proč NÁS CHRONICKÁ bolest zad trápí?

Bolest zad postihuje děti, ženy, muže…mladé i staré. Děti s nástupem do školy si ztěžují na bolesti hlavičky, krční páteře, ženy barvitě líčí migrenózní bolesti hlavy spojené s bolestí a ztuhlostí krční páteře. Muži udávají bolesti v bedrech po ranním probuzení. Změnila se společnost – fyzická práce ustupuje, ženy i muži mají rovnocenné pracovní pozice. Vlna nového životního stylu přiměla muže k větší péči o sebe, tedy i o své tělo. Každé pohlaví přistupuje ke svým zádům jinak. Muž do své péče přidává větší fyzickou zátěž a adrenalin. Žena by ráda spojila fyzickou aktivitu s relaxací a odpočinkem.

Dá se chronické bolesti zad předcházet?

„Existuje sekundární prevence, mnoho lékařů by konstatovalo, že ani osobní zkušenost s bolestí zad nestačí, aby lidé změnili způsob života. Musíte cvičit, chodit, zhubnout, nepřepínat se, nestresovat se. Slyšíte ty příkazy. Jak mám cvičit, když mě záda bolí a nemám čas ani náladu? Jde to však! Pomoci mohou i lázně.

Proč jsou ideální pro pohybový aparát?

Současná medicína uznává, že mnoho nemocí je psychosomatického původu. Cítíme rychlost a náročnost doby, lidé všech věkových kategorií i povolání jsou vystresovaní, unavení, mají potíže se spánkem a bolí je záda. Naše tělo vysílá upozornění, abychom něco podstatného v životě změnili. Pobyt v lázních nám nabízí tuto šanci. Lázeňské prostředí nás obrazně přenese do jiného světa. Jsme obklopeni péčí o své tělo, na naši mysl působí blahodárně příroda, do které jsou naše lázeňská zařízení zasazena. Naše země má velký výběr a dlouholetou tradici s léčením pohybového aparátu. Je bohatá na přírodní minerální vody a na pohybový systém velmi dobře působí voda obohacená o jod, vápník, hořčík, radon, síru a mnoho dalších prvků.

V termálních lázních můžeme propojit pohyb s relaxací i odpočinkem a to pod dohledem zkušených lékařů a fyzioterapeutů. Na počátku léčby na uvolnění svalstva můžeme nabídnou celu řadu metod – masáže, měkké techniky, aroma masáže, baňkování, akupunkturu, včetně relaxačních procedur. Svalstvo uvolníme relaxací ve vodě, vířivými, perličkovými koupelemi, na výběr přidáme i přísadové koupele. Svalstvo bude uvolněné a navodíme plný kloubní pohyb, následně doporučujeme rehabilitační cvičení,“ radí paní doktorka Milena Dědičová.