23. 8. 2013

I hlas vyžaduje jednou za čas regeneraci

Hlas pro některé z vás znamená mnohem více – je to nástroj obživy, o který je třeba se pečlivě starat a hýčkat si ho. Všichni, již hlas živí, občas potřebují vysadit a dát svému hlasu skutečnou dovolenou. Ta ovšem zdaleka nespočívá v mlčení. Na tvorbě hlasu se podílejí tři ústrojí – dechové, fonační (hrtan) a artikulační. A všem třem by se mělo dostat té nejlepší péče, jakou je možné najít.


Hlasová dovolená není jen péče o hlas, ale zaměřuje se na dosažení celkové fyzické i psychické relaxace, které jsou důležité pro správnou funkci a výkonnost hlasového ústrojí," vysvětluje primářka MUDr. Jana Mahdalíková z Lázeňského hotelu Miramare Luhačovice.

Kdy potřebuje hlas dovolenou?

Naprosto spolehlivým indikátorem je chrapot a rychlá únava hlasu, a to zpočátku při nemocech dýchacích cest, později také při delším hlasovém zatížení. Hlas může navíc přeskakovat a v pokročilejším stádiu lze o něj i zcela přijít  (tzv. afonie). Souběžně člověka může trápit zahlenění nebo naopak sucho v ústech, které může vyvolávat kašel.

V hotelech MIRAMARE v lázních Luhačovice klienty čeká nejprve vstupní vyšetření ORL, kde budou lékaři hledat pravou příčinu vašich problémů. Může jít o funkční poruchu následkem špatné techniky při používání hlasu, dechu nebo o přetěžování hlasu. Příčinou mohou být také organické změny, jako jsou uzlíky, polypy či nedomykavost hlasivek, akutní zánět a bohužel třeba i nádor. A samozřejmě hlasové potíže mohou vzniknout i jako následek dlouhodobé intubace, úrazů nebo operačních zákroků.

„Lékař však musí myslet i na jiné diagnózy, které zdánlivě s hlasovým orgánem vůbec nesouvisí. Jsou to některá endokrinologická onemocnění, např. štítné žlázy, hypofýzy, refluxní choroba jícnu a nádorová onemocnění mediastina. Příčinou bývají i psychogenní poruchy hlasu nebo léčba hormonálními preparáty, inhalačními kortikosteroidy u astmatiků a poruchy inervace hrtanu z různých příčin," vysvětluje Jana Mahdalíková. Teprve na základě výsledků ORL vyšetření, je možné předepsat optimálně složený program lázeňské hlasové dovolené.

Jak mi mohou pomoci lázně?

Obvykle se jedná o individuální inhalace, kloktání a prolévání nosu Vincentkou, o lékové inhalace, aplikace soluxu, skupinová a individuální dechová cvičení. Dále může být předepsána léčebná tělesná výchova se zaměřením na relaxaci vnitřních a zevních svalů hrtanu, žvýkacích a mimických svalů, šíjových svalů, nácvik bráničního dýchání, aktivaci hlubokého stabilizačního svalového systému a celá řada dalších procedur," upřesňuje primářka.

Velmi důležitou součástí léčby je také hlasová převýchova (reedukace), fonační cvičení, psychoterapie a eventuálně i podání protizánětlivých a adstringentních roztoků přímo do hrtanu. Chybět nesmí ani poučení o hlasové hygieně. A protože jde o dovolenou v lázních, součástí péče jsou nezbytně vanové procedury, masáže, zábaly, plavání a pohybová aktivita napomáhající fyzické a psychické relaxaci.

Vždy je lékařem naordinována i vhodná pitná léčba minerálních vod. Právě ony udělaly z lázní Luhačovice místo proslulé léčbou horních i dolních dýchacích cest a vhodné pro hlasovou dovolenou. Nejznámějším z pramenů je Vincentka – studená hypotonická, středně mineralizovaná voda se zvýšeným obsahem lithia, barya, fluoridů a kyseliny borité.

Lázně na předpis

„V indikačním seznamu lázeňské léčby je tato skupina označována jako poškození laryngu a hlasivek v důsledku hlasového přetížení," říká MUDr. Jana Mahdalíková, a dodává: „Učitelé, duchovní a další hlasoví profesionálové mohou tedy při opakovaných či dlouhodobých pracovních neschopnostech lázeňskou léčbu absolvovat na základě doporučení foniatra jako komplexní, tedy plně hrazenou z prostředků zdravotní pojišťovny. V ostatních případech je předepisována jako příspěvková, kdy je hrazena pouze léčba. Stravu a ubytování si v takovém případě platíte sami."