21. 1. 2014

Jak na dětský atopický ekzém?

Paní doktorka Milena Dědičová z TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny byla hostem pořadu Sama doma na ČT1. Hovořila o dětské kůži, konkrétně se v rozhovoru zaměřila na léčbu dětí s atopickým exzémem. Ze záznamu pořadu se dozvíte se, jak o dětskou problematickou kůži pečovat, co její stav zhorší, ale i zlepší a proč pomáhá sirná termální voda při léčbě dětské kůže v našich lázních.


U dětí s atopickým ekzémem je třeba dbát na správné oblečení.

doporučuje MUDr. Milena Dědičová, lékařka TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny

Prohlédněte si záznam pořadu Sama doma na ČT1 s paní doktorkou Dědičovou o léčbě dětí s atopickým exzémem.

Ač se to zdá na první pohled nelogické, chladné dny roku neznamenají pro mnohé dětské alergiky vysvobození. Naopak. Například ekzematikům a astmatikům přináší období inverzí zvýšené riziko zhoršení jejich potíží. Pomoci jim může pobyt v čistém prostředí, nebo i správné udržování teploty v místnosti. Kůži je třeba hýčkat, pečovat o ni, aby byla nejen krásná, ale také zdravá. Jenže pro lidi, a především děti trpící atopickým ekzémem, není něco takového vůbec snadné. Projevy kožních onemocnění se často zhoršují. Proč? Na čem to závisí? Na to už jsme se zeptali MUDr. Mileny Dědičové, lékařky TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny.

Projevy atopického ekzému

To, zda se atopický ekzém projeví, nebo se jeho projevy zhorší, závisí na souhře zevních a vnitřních vlivů, které obecně nazýváme provokačními faktory. Jedním z nich je klima, tedy i mlha, chlad a smog na podzim a v zimě. Snížená schopnost imunitního systému se však neprojevuje jen zhoršením problémů pokožky, děti s atopickým ekzémem a dalšími alergiemi trpí v chladnější části roku i častějšími onemocněními cest dýchacích.

S atopickým ekzémem jdou ruku v ruce často i různé alergie, jako senná rýma, astma bronchiale, alergické záněty spojivek. Jde o porušenou regulaci imunitního sytému jako celku, a proto projevy atopického ekzému mohou provázet i onemocnění dýchacích cest s delším a horším průběhem. A funguje to samozřejmě i naopak. Kůže atopika je suchá a svědí, proto provokuje děti ke škrábání. Volná nervová zakončení jsou podrážděná, přes rozškrábanou pokožku mohou pronikat další škodliviny a kožní bariéra je tak oslabována. Je to celé jako začarovaný kruh. Nevyspalé unavené dítě má pak sníženou imunitu a virová infekce má k oslabenému organismu snadnější přístup.

Tomu všemu určitě nepřispívá ani suchý vzduch v našich domácnostech, způsobený zejména topnou sezonou.

Roční období změnit nemůžeme, topit se musí, bez aut a průmyslu se v moderní době také neobejdeme a žít několik měsíců v roce zavření doma být také nemůžeme. Viníky zhoršení zdraví malého alergika jsou i jemný prach, oxidy dusíku, oxidy síry či další znečišťující látky v ovzduší, které dýchací cesty zatěžují a dráždí, a také zmiňovaný suchý vzduch. Vlhkost v uzavřených prostorách, kde se topí, tedy doma i ve škole, rapidně klesá. V mrazivých zimních dnech často dokonce i na dvacet procent relativní vlhkosti namísto ideálních čtyřiceti až šedesáti procent. Suchá sliznice pak ztrácí svou ochrannou funkci.

A děti tak často pokašlávají.

Ano, je to způsobeno i tím, že prach, alergeny a choroboplodné zárodky, které by se za normálních okolností zachytily na vlhkých stěnách sliznice někde uvnitř nosu, mohou procházet až do krku, či dokonce do průdušek. Viry tak mají velmi dobrou šanci ji dále poškodit a oslabit její samočistící schopnost. Dýchací cesty se pak hůře zbavují jak vdechnutých alergenů, tak i prachu či hlenu. Navíc se na sliznici mohou uchytit další druhy virů a bakterií a léčba obyčejného nachlazení u alergika či astmatika může trvat mnohem déle než u jiného člověka. Výsledkem je pak dlouhodobé pokašlávání.

Jak tedy chránit tyto pokašlávající děti?

Můžete začít už tím, že v místnostech budete udržovat teplotu, nejlépe kolem dvaceti stupňů Celsia. U dětí s atopickým ekzémem, tedy s porušenou kožní bariérou, je třeba myslet i na správné oblékání. To by mělo být pohodlné, vzdušné, z hladkých tkanin odvádějících pot. Nejsou dobré hrubé švy, je třeba odstraňovat vnitřní nášivky i cedulky. Děti s kožními alergiemi by neměly nosit oblečení z vlny a dalších materiálů, které jsou hrubé a mají vlas.

A co tzv. lapače prachu, ty odstranit?

Tato opatření nejsou příliš populární, ale jsou nevyhnutelná. Ano, lapače prachu, jako jsou koberce, čalouněný nábytek a závěsy, je potřeba, zejména v počátku léčby, určitě odstranit. Prach je pak třeba utírat na vlhko. Matrace by měly být molitanové, přikrývky i polštáře by měly být z dutého vlákna a prostěradla často měněná. Koupelny a kuchyně je dobré často větrat a nesušit mokré prádlo v bytě. Také je třeba vzdát se domácích zvířat.

Pomůže dětem změnit prostředí?

Určitě. Třeba takové preventivní ozdravné pobyty, ty mají pro děti velký smysl. Dříve byly dokonce pobyty v klimaticky příznivějších prostředích pro děti z inverzních oblastí, jako jsou Mostecko, Ostravsko, Praha a Brno, pravidelně zařazovány.  Podhorské mírně dráždivé klima, které nabízí nadmořská výška 400 až 8000 metrů s teplotami nepřesahujícími v létě většinou 17 až 18 stupňů Celsia, vyšším obsahem negativně nabitých částic v ovzduší a vyšší čistotou vzduchu bez prašných částic a alergenů, působí na dermorespirační nemoci skutečně velmi příznivě. Mezi taková místa patří našeTERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny, kde je jednou ze základních balneologických procedur pravidelný pohyb formou plavání s využitím účinku sirné vody na kůži a dýchací cesty. V některých případech pomáhají i již dávno používané koupele v dubové kůře, které znaly už naše babičky...

TERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny pro děti s atopickým ekzémem

Vzhledem k blahodárným účinkům místních termálních sirných pramenů a přiznivého klimatu jsou TERMÁLNÍ LÁZNĚ ve Velkých Losinách ideálním místem pro děti s atopickým ekzémem. V našich lázních můžete absolvovat komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou léčbu hrazenou Vaší zdravotní pojišťovnou. Poradíme Vám jak postupovat při žádosti o lázeňskou léčbu hrazenou vaší zdravotní pojišťovnou. nebo můžete kontaktovat přímo TERMÁLNÍ LÁZNĚ, kde Vám rádi poradí.