13. 1. 2020

Přínos lázeňské léčby kožních nemocí očima dermatologa

Odborným garantem lázeňské léčby v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny je MUDr. Lubomír DrlíkJaký efekt má lázeňská léčba kožních nemocí? Položili jsme mu několik otázek.


TERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny

ROZHOVOR S MUDR. DRLÍKEM

1. Jaké kožní nemoci se v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH léčí?

Nejčastějšími klienty jsou pacienti s psoriázou a atopickým ekzémem, následují chronické ekzémy jiné etiologie, ichtyózy, dermatózy a jizvy po spáleninách.

2. Jaké máte zkušenosti s lázeňskou léčbou?

Zaznamenali jsme výborné reakce na léčbu u všech dermatóz. Hned zpočátku po zavedení dermatologických indikací v našich lázních jsme byli pozitivně překvapeni efekty u dětských atopiků.

3. Jaký je přínos sirné vody na kůži?

Síra je jeden z nejstarších a osvědčených zevních prostředků v léčbě dermatologických onemocnění, působí zejména protizánětlivě, protisvědivě a keratolyticky.

4. Jaké procedury jsou indikovány pro klienty s kožními nemocemi?

V TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny jsou nabízeny mnohé procedury k úspěšné léčbě klientů s dermatologickými obtížemi – sirné klidové i přísadové koupele, fyzikální terapie jako elektroléčba a magnetoterapie či ultrazvuk. Ze speciálních terapií je velmi přínosná fototerapie, světloléčba či hřebenový zářič.

5. Jaká je lokální léčba u atopického ekzému a psoriázy?

Lokální léčba je většinou indiferentní. Máme snahu co nejvíce využívat samotné přírodní zdroje, a tak na dobu pobytu nepodávat léčbu, kterou jsou pacienti nuceni užívat dlouhodobě - zejména zevní kortikosteroidy a imunomodulátory. V indikovaných případech se samozřejmě kombinují všechny účinné metody.

6. Co celkově ovlivňuje průběh nemoci v lázních?

Ovlivnění je komplexní - zejména jde o sirnou vodu ve vanách nebo bazénech, doplňující zevní léčbu a fototerapii, psychický odpočinek a změnu prostředí.

7. Za jak dlouho je viditelné zlepšení pacienta?

Zlepšení je individuální, přichází prakticky u všech pacientů. U některých během prvního týdne, u pacientů s torpidními projevy lupénky třetí až čtvrtý týden léčby.

Poslat dotaz do poradny

UNIKÁTNÍ SIRNÝ PRAMEN

Tradice léčivých koupelí a vodních rehabilitací zde trvá již více než 400 let.

Termální voda z přírodního léčivého zdroje lázní Velké Losiny se řadí mezi nejkvalitnější sirné vody v České republice. Obsahuje množství minerálů jako je vápník, hořčík, sodík, křemík, železo, fluor a také velký obsah sirných sloučenin. Je velmi cenným typem léčivé vody - jediná prostá sirná termální voda v České republice o teplotě kolem 36°C

Unikátní sirný pramen se utváří v hloubce více než 1 km pod povrchem země v prostředí krystalických hornin masivu Hrubého JeseníkuUkaž popis pramenů

JAKÉ KOŽNÍ NEMOCI LÉČÍME?

Efekt lázeňské léčby je zjevný zejména u kožních nemocí:

  • lupénka (psoriáza)
  • atopický ekzém
  • chronické ekzémy
  • chronické kožní nemoci (dermatózy) - lichen ruber planus, hyperkeratozy, pruritus, akné a další

V lázeňské léčbě využíváme účinků jedinečné minerální termální vody s vysokým obsahem síry a jejích sloučenin, sirovodíku a fluoridů formou koupelí. Nezastupitelná je také role odborných lékařů, zdravotníků a nutričního terapeuta. To vše ve spojení s překrásnou přírodou vytváří ideální místo pro celkovou psychickou i duševní očistuMožnosti léčby

LÁZEŇSKÁ KOSMETIKA VYVINUTA S DERMATOLOGY

Lázeňská kosmetika THERMELOVE obsahuje termální sirnou vodu z přírodních léčivých pramenů lázní Velké Losiny. Využívá blahodárných účinků těchto pramenů, které jsou známy po staletí a je obohacena pouze přírodními extrakty a oleji. Kosmetické produkty byly vyvinuty ve spolupráci s dermatology a jsou vhodné k péči o pokožku se sklonem k lupénce, ekzému nebo akné. 

Ingredience obsažené v lázeňské kosmetice THERMELOVE mají příznivý vliv na podrážděnou pokožku, zklidňují svědění a napomáhají hojit ložiska kožních nemocí. Sirná voda a ingredience obsažené v šamponech pak příznivě působí proti tvorbě lupů a upravují tvorbu kožního mazu. Zjistit více