23. 1. 2020

VELKÁ OSOBNOST ČESKÉHO LÁZEŇSTVÍ ZÍSKALA OCENĚNÍ IN MEMORIAM

U příležitosti 1. městského plesu v Luhačovicích byla udělena dvě ocenění in memoriam, která byla vzpomínkou na vynikající osobnosti, jejichž odkaz je pro Luhačovice stále živý.


Cena starosty města za mimořádný přínos lázeňství byla udělena in memoriam panu MVDr. Antonínu Plachémuzakladateli rodinného řetězce lázeňských hotelů a resortů ROYAL SPA, který dnes působí již ve 4 významných lázeňských destinacích v ČR - Mariánské Lázně, Luhačovice, Ostrožská Nová Ves a Velké Losiny.

Ocenění převzali z rukou starosty města pana Mariana Ležáka děti pana Dr. Plachéhosyn Martin Plachý a dcera Veronika Záhorská, kteří jsou nyní ve vedení společnosti. Prohlédněte si fotogalerii z městského plesu. Ukaž fotky

PŘÍNOS LÁZEŇSTVÍ MVDR. ANTONÍNA PLACHÉHO

  • Vždy zcela zásadně prosazoval medicínský aspekt lázeňství a ochranu přírodních léčivých zdrojů.
  • Vystudovaný veterinář, který pochází ze slováckého Vlčnova u Uherského Brodu, se do podnikání vrhl v roce 1991. Nejprve si pronajal hotel a po čtyřech letech založil rodinnou firmu Léčebné lázně Luhačovice – Sanatorium Miramare, která postupně v Luhačovicích vybudovala lázeňský komplex Miramare, Antoaneta a Vila Valaška s více než 300 lůžky.
  • Antonín Plachý během svého života postupně vybudoval prosperující síť lázní s tisícovkou lůžek pod značkou ROYAL SPA. Jde o rodinný podnik, který se řadí mezi pět největších v oboru a jehož pobočky jsou rozesety po celé zemi. Své služby nabízí v Mariánských Lázních, Velkých Losinách v Jeseníkách, které jsou nejstaršími moravskými lázněmi, a na dvou místech doma na Zlínsku − kromě Luhačovic ještě v Ostrožské Nové Vsi, kde Plachého investice zachránila zdejší vzácné objekty se sirnatými prameny.
  • V letech 1999 až 2005 byl členem představenstva Svazu léčebných lázní ČR, z toho v letech 2003-2005 byl předsedou jeho představenstva.
  • Dr. Plachý zemřel v roce 2016 ve věku 73 let. Štafetu převzaly jeho děti, které se nadále snaží jít ve stopách svého otce a jeho odkazu.