5. 9. 2019

CVIKY PRO UVOLNĚNÍ PÁTEŘE PŘI SEDAVÉM ZAMĚSTNÁNÍ

Věděli jste, že sedavé zaměstnání má až 70% Čechů? Přičemž několikahodinové sezení na jednom místě s sebou přináší velké množství zdravotních rizik, mezi něž patří i velmi časté bolesti zad a krční páteře, nebo také bolesti hlavy či rukou. Podle některých statistik trápí bolesti zad každého druhého člověka.


Sáhněme si do svědomí, kdo z nás má snahu řešit problémy vzniklé právě dlouhým sezením v zaměstnání, a kdo je nechává jen tak „s bolestí" plynout?
Pro řadu z nás však není těžké pocitu úlevy od bolesti dosáhnout, stačí k tomu například pravidelné protažení během pracovní doby.

Ptáte se, "jak můžu čvičit, když nemám potřebné pomůcky a vhodné oblečení" ? Nepotřebujete vůbec nic, teda jednu věc ano, židli, ale tu máme v kanceláři snad všichni. :)

zacvičte si S ROYAL SPA

Aby bylo cvičení na židli efektivní, je nutné dodržovat pár základních pravidel. V průběhu celého cvičení je důležitý správný rovný sed, kolena jsou od sebe vzdálená na šíři pánve, špičky chodidel směřují směrem dopředu, ramena jsou volně tažená dolů, hlava je vytažená směrem nahoru, brada je zasunutá a směřuje mírně k hrudníku, dech je pravidelný.

1. PROTAŽENÍ SVALŮ PŘEDLOKTÍ A ZÁPĚSTÍ (UVOLNĚNÍ KARPÁLNÍCH TUNELŮ)

Protažení svalů předloktí a zápěstí (uvolnění karpálních tunelů)POLOHA: správný rovný sed na židli, upažené obě paže, dlaně kolno k zemi.
PROVEDENÍ:
prsty táhněte směrem k sobě, dlaně tlačte od sebe, prodýchejte v délce 5 sekund a povolte.
Cvik opakujte 3x.

 

 

2. PROTAŽENÍ KRČNÍ PÁTEŘE A ŠÍJOVÉHO SVALSTVA

Protažení krční páteře a šíjového svalstvaPOLOHA: správný rovný sed na židli.
PROVEDENÍ: upažte jednu ruku dlaní kolmo k zemi, prsty protáhněte dozadu a směrem dolů. Ruku povolte v rameni (upažit dolů), dlaň směřujte k tělu. Druhou paži umístěte do oblasti temene hlavy, pomalým pohybem hlavy za pomoci paže protáhněte krční páteř a šíji do úklonu a lehce do předklonu.
Cvik opakujte 3x na obou stranách.

3. PROTAŽENÍ HRUDNÍ PÁTEŘE A FLEXORŮ KRKU

Protažení hrudní páteře a flexorů krkuPOLOHA: správný rovný sed na židli, ruce jsou spojené v týl.
PROVEDENÍ: hrudní páteř protáhněte přes opěradlo židle do záklonu, za volného dýchání vydržte v záklonu alespoň 3 sekundy. Jděte do mírného předklonu a povolte.
Cvik opakujte 3x.

 

4. UVOLNĚNÍ RAMENNÍCH KLOUBŮ, PROTAŽENÍ ZAD OD KRČNÍ PÁTEŘE PO PÁTEŘ BEDERNÍ

Uvolnění ramenních kloubů, protažení zad od krční páteře po páteř bederníPOLOHA: správný rovný sed na židli, upažené obě dvě ruce, ramena jsou volně držená dolů.
PROVEDENÍ: krouživými pohyby ve směru ležatých osmiček zvětšujte velikost osmiček až do maximální velikosti. Cvik zakončete výdechem v úplném předklonu, kdy jsou ruce předpažené a směřují dopředu.
Cvik opakujte 3x.


5. PROTAŽENÍ TRUPU, KRČNÍ PÁTEŘE A ŠIKMÝCH BŘIŠNÍCH SVALŮ DO ROTACE

Protažení trupu, krční páteře a šikmých břišních svalů do rotacePOLOHA: správný rovný sed na židli, jedna ruka je upažená nahoru, dlaň směřuje dopředu.
PROVEDENÍ: horní částí těla jděte do rotace směrem dozadu, protáhněte v délce 3 sekund a vraťte se do pozice. Následně jděte do úklonu, vytáhněte se za rukou a povolte.
Cvik opakujte 3x na obou stranách.


6. PROTAŽENÍ CELÉ PÁTEŘE, LÝTEK A ZADNÍ STRANY STEHEN

Protažení celé páteře, lýtek a zadní strany stehenPOLOHA: předklonu ve stoje za pomoci opěradla židle, nohy jsou propnuté a lehce rozkročené na šíři pánve.
PROVEDENÍ: hrudník protáhněte směrem k zemi, hlavu vytáhněte směrem dopředu a pánev dozadu, prodýchejte v délce pěti sekund a povolte.
Cvik opakujte 3x.

INSTRUKTÁŽNÍ VIDEO

Cvičte s ROYAL SPA - celé video na téma CVIKY PRO UVOLNĚNÍ PÁTEŘE PŘI SEDAVÉM ZAMĚSTNÁNÍ.

Cvičte s ROYAL SPA - cviky pro uvolnění zad a krční páteře

při problémech pomohou lázně

S bolestí zad a kloubů se většina z vás již setkala a mnoho z vás zdravotní komplikace podcenilo. Dbejte o své zdraví, lázně jsou tím správným místem pro prevenci. Odbornou lázeňskou rehabilitační péči poskytujeme ve všech lázeňských hotelech a resortech ROYAL SPA v Mariánských Lázních, lázních Luhačovice, Ostrožská Nová Ves a Velké Losiny. Vybrat si můžete z našich lázeňských léčebných pobytů, nebo Vám poradíme, jak postupovat při žádosti o lázeňský pobyt hrazený zdravotní pojišťovnou. Vysoce kvalifikovaný tým lékařů a fyzioterapeutů vám pomůže od bolesti zad a kloubů a poradí, jak získat správné návyky a dbát o své tělo. Program léčebných pobytů je veden lázeňským lékařem, který po vstupním vyšetření stanoví individuální léčebný plán na základě zdravotního stavu klienta. Lékař úzce spolupracuje s fyzioterapeutem a nutričním terapeutem při vyhodnocování efektu léčby.

Prohlédněte si léčebné pobyty v lázních royal spa - nabídka zde.