9. 11. 2018

Podzimní lázeňské desatero

10 důvodů, proč si na podzim dopřát lázně... A vybere si opravdu každý! Jen co listí pomalu zežloutne, spadne ze stromů a slunce ztratí svou sílu, vypukne období, v němž vládne únava, infekce, nachlazení, zhoršují se kožní problémy a lékaři se začnou intenzivně připravovat na sezónu úrazů. Dá se tomu všemu alespoň z části předejít? Ano! Určitě pomůže naučit se správně odpočívat, sportovat, jíst a vůbec vhodně žít.


Do tohoto léčebného lektvaru bezpochyby patří i na míru šitá nabídka lázní. Už dávno totiž neplatí, že sem jezdí pouze nemocní a dříve narození. Lázně dnes nabízejí mnoho příležitostí pro odpočinek a upevnění zdraví jednotlivců i celých rodin. A to dokonce i na prodloužené víkendy nebo jen týden, pokud si nemůžete dovolit více.

1. Dobijete baterky v lázních a zbavíte se únavy

Chladné a krátké dny s nedostatkem slunečního svitu, nedostatek spánku a přepracovanost – je jasné, že tato kombinace je pro člověka takřka vražedná. Více než lékař vám však pocity apatie, skleslosti a depresí vyléčí, když na pár dní vypnete a užijete si skutečné relaxace z rukou odborníků. Kombinace čistého ovzduší a desítek nejrůznějších rehabilitačně relaxačních procedur totiž dokáže málem zázraky. Téměř zázračné relaxační a antistresové účinky má například Balbínův pramen s vysokým obsahem CO2 v Lázeňském hotelu ROYAL v Mariánských lázních. Vyzkoušejte relaxační a wellness pobyty v lázních.

2. Nenechte kůži v chladu tolik trpět

Pro nemocné lupénkou či atopickým ekzémem není zima vítaným obdobím. Zejména, žijí-li ve městě. K nepříznivému ročnímu období se totiž ještě přidá vliv smogu a pokožka ztrácí ještě více vody, než je tomu v jiných částech roku a mimo město. Nejlepší pramen pro léčbu kožních potíží, především lupénky, najdete zřejmě v SIRNATÝCH LÁZNÍCH Ostrožská Nová Ves. Působením síranů, hydrogenuhličitanů a dalších minerálů, jako jsou vápník, sodík, hořčík, draslík a železo, dochází k uvolnění svalstva, zvýšenému prokrvení podkoží a následně i k navození hojivých procesů kůže. Nově dermatologii dospělých, ale zejména dětí, léčí i TERMÁLNÍ LÁZNĚ Velké Losiny. Vyberte si z nabídky lázeňských pobytů zaměřených na léčbu kůže.

3. Ani v zimě nemusíte ztloustnout

Že je zima zabijákem štíhlé linie? Není divu, lidské pokolení dostalo do vínku chránit své tělo před zimou zvýšenou konzumací tučných a těžších jídel. To se nezměnilo, i když dnes tuto ochranu už člověk dávno nepotřebuje. Proto byste v zimě – více než kdy jindy – měli dbát na dodržování pravidel zdravého životního stylu. A lázně se přitom mohou stát výborným pomocníkem. Nejen, že tu máte dostatek času na pohyb na zdravém a čistém vzduchu, ale můžete využít například programů zaměřených na relaxaci a fitness, jejichž součástí je i optimální výživa a konzultace s nutričním terapeutem - nabídka lázeňských pobytů na redukci váhy.

4. Lázně si užijete i s dětmi

Kdo si chce užít dovolenou s dětmi, při které si skutečně odpočine a bude hýčkán na těle i duši, určitě neprohloupí, vymění-li exotiku za lázně. Masáže s éterickými oleji či medové, zklidňující Kleopatřina koupel, zábal z mořských řas či v rašelině, reflexologie plosky nohou a další příjemné procedury si můžete užít, i když máte s sebou své děti. V tzv. baby friendly hotelech, které najdete například v lázeňském hotelu VILA ANTOANETA Luhačovice, či Wellness hotelu DIANA ve Velkých Losinách, se o vaše ratolesti postarají profesionálové a vy můžete v klidu relaxovat. Užijte si dovolenou s dětmi a dopřejte si zasloužený odpočinek.

5. Se záněty močových cest můžete bojovat

Podle průzkumů potká toto nepříjemné onemocnění každého alespoň jednou za život. A některé z vás třeba i několikrát ročně, a to především v zimě. Bakterie se do močových cest a měchýře mohou dostat mimo jiné i vinou překrvení z nastydnutí či sníženou odolností proti infekci. Výborným pomocníkem může být například Rudolfův či Karolínin pramen v Mariánských lázních, které mají díky svému minerálnímu složení a pH protizánětlivý účinek. Používají se k pitné kúře, ale i jako koupele či v suchých modifikacích. Na nemoci močových cest pomohou Mariánské Lázně.

6. Zažijte romantiku v lázních

Procházky po lázeňské kolonádě a ochutnávání minerální vody. Návštěva kavárny či cukrárny, společný odpočinek ve vodním relax centru, romantická večeře při svíčkách, neopakovatelné exotické masáže – Jávská, Borneo, Sumatra, Thajská, Havajská nebo soukromé parní lázně. Uznejte, že na takový společný zážitek se dlouho skutečně nedá zapomenout. Pozvěte svou drahou polovičku na romantický pobyt do lázní.

7. Dárek, který potěší i pomůže

Přemýšlíte o něčem, čím byste skutečně udělali radost svým rodičům či prarodičům? Nebo už sami patříte k dříve narozeným a hledáte možnost, jak se udržet přes zimu skutečně fit? Než práškům na podporu imunity určitě dejte přednost staletími prověřeným přírodním léčivým zdrojům. „Zabalte" jako dárek třeba seniorský pobyt v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny s řadou příjemných lázeňských procedur. Sirná voda s teplotou okolo 37 stupňů Celsia má skvělý léčivý účinek na pohybový aparát, nervovou soustavu a působí i na kožní problémy. Její nespornou výhodou je, že umožňuje pohyb, tedy cvičení, plavání a relaxaci bolavým kloubům, ale nezatíží přitom srdce jako většina podobných aktivit na suchu. Vyberte si z našich tipů na dárek.

8. Myslete na sebe a udělejte si radost

Letní dovolenou už máte dávno za sebou a její účinky jsou pryč. I na podzim by ale každý měl alespoň na víkend vysadit a žít jen sám pro sebe. V  Lázeňském hotelu VILA ANTOANETA a Luxury Spa & Wellness VILA VALAŠKA v Luhačovicích na to mysleli a připravili speciální programy pro ženy a muže. Vybírejte si z nabídky víkendových pobytů v lázních.

9. Připravte tělo na zimní lyžovačku

Báječnou prevencí před nežádoucím namožením svalů při lyžování na sjezdovce či výletu na běžkách je koupel v bazénu s teplou sirnatou vodou v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny. Přispívá totiž k relaxaci a při plavání i k posilování svalstva, zvyšuje ohebnost kloubů, odstraňuje křeče ve svalech a upravuje termoregulaci.

10. Dejte vale bolestem zad

Tou nejlepší prevencí před bolestmi zad je dobře rozložená a vhodně zvolená pohybová aktivita. V chladných měsících roku jsou však lidé pohodlnější a po velkých sportovních výkonech až tolik netouží. A pak hledají něco, co by skutečně na ta jejich bolavá záda fungovalo. Pobyt v lázních je jedním z těch nejlepších nápadů. Nejen kvůli profesionální péči terapeutů, ale především vzhledem k účinkům minerálních léčivých vod, jako jsou třeba sirné léčivé termální prameny ve Velkých Losinách. Zlepšují totiž prokrvení a povzbuzují látkovou výměnu, čímž pozitivně ovlivňují stav svalů a zánětlivých procesů. Na bolesti zad a kloubů nabízíme širokou nabídku lázeňských pobytů, stačí si vybrat.