26. 2. 2019

Vliv stravování na kožní nemoci z pohledu nutriční terapeutky

Jak mi mohou pomoci lázně? Hlavním cílem lázeňské léčby je "dostat" kožní chorobu pod kontrolu. Vhodně zvolenou, správně a pečlivě prováděnou léčbou spolu s preventivními opatřeními lze docílit zahojení či značného zlepšení projevů kožního onemocnění, a to na různě dlouhou dobu (i měsíce až roky). Léčebný plán stanovuje odborný dermatalog.


Mezi nejčastěji se vyskytující kožní onemocnění na našem území patří akné, ekzém a psoriáza (lupenka). Vznik těchto onemocnění podmiňují tři základní faktorygenetická predispozice, autoimunitní podklad a působení vnějších vlivů. První dva faktory jsou z pozice nemocného člověka jen těžko ovlivnitelné, nicméně ten poslední dokáže sám ovlivnit poměrně snadno.
Jak již napovídá název, vnější vlivy přichází z okolí a jsou často výsledkem našeho chování. Do této kategorie spadá užívání alkoholu a cigaret, strava a životní styl, v neposlední řadě také čistota okolí, ve kterém se pohybujeme. Strava a celkový životní styl se velmi často odrážejí ve vážnosti onemocnění.

správná Výživa

Je jedním z důležitých faktorů působící na kožní onemocnění. Potrava dodává tělu energii a nezbytné živiny. Měli bychom jíst pravidelně, zdravě, v klidu a především také dodávat tělu to, co potřebuje. V lázních je správná výživa nedílnou součástí každého dne.
Z pohledu výživy obecně platí omezení konzumace smažených, tučných a pikantních pokrmů, polotovarů, konzervovaných pokrmům, dále omezení příjmu jednoduchých přidaných cukrů a alkoholu.

Jakým potravinám byste se neměli vyhýbat?

Tak jako některé potraviny a pokrmy při kožních onemocněních nedoporučujeme jsou tu i ty, které je třeba vyzdvihnout. Řada studií zmiňuje pozitivní účinek některých vitamínů a minerálních látek při léčbě kožních onemocnění, patří zde vitamíny E, C, betakaroten a minerální látky selen a zinek. Ze skupiny tuků jsou velmi prospěšné omega – 3 nenasycené mastné kyseliny, které mají protizánětlivý charakter, najdeme je například v tučných mořských rybách, lněném semenu nebo vlašských ořeších.
Výsledkem by měla být vyvážená strava s dostatkem plnohodnotných bílkovin, komplexních sacharidů a kvalitních rostlinných tuků a olejů s vysokým obsahem omega – 3.

 

V síti lázeňských hotelů ROYAL SPA léčíme kožní nemoci jako lupénka, atopický ekzém, chronické ekzémy, akné a některé další tzv. chronické kožní nemoci v TERMÁLNÍCH LÁZNÍCH Velké Losiny a SIRNATÝCH LÁZNÍCH Ostrožská Nová Ves. Lázně jsou vhodné pro všechny, kteří chtějí o svojí pokožku pečovat. Zdravá kůže je odrazem našeho vnitřního rozpoložení. U nás se zrelaxujete a najdete duševní rovnováhu.

 

Monika Miškaninová DiS. - Nutriční terapeutka TERMÁLNÍCH LÁZNÍ Velké Losiny